Bursa'da "ihracat ve" inovasyon "odaklı üretimi desteklemek amacıyla faaliyet gösteren Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısı 7 yılda 23'ten 160'a yükseldi.
2014 yılında 23 olan ildeki Ar-Ge merkezi sayısı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın çalışmaları, "Ar-Ge Reform Paketi" nin sunduğu avantajlar ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) desteği 7 yılda yaklaşık 7 kat arttı. İşte Town 130 Ar-Ge merkezi ve 30 tasarım merkezi.
Bursa'da "Türkiye'nin otomotiv üssü", otomotiv ve otomotiv yan sanayi için 54, makine ve teçhizat imalatı sektöründe 28, tekstil sektöründe 17 Ar-Ge merkezi gösteriliyor
Bilgisayar ve iletişim teknolojileri, demir ve demir dışı metaller, denizcilik, dökümhane, elektrik-elektronik, enerji, gıda, iklimlendirme, imalat sanayi, kimya, mobilya, mühendislik-mimari faaliyetleri, plastik-kauçuk, tarım ve yazılım alanlarında , R -Ge merkezleri sektöre hizmet ediyor.
Tekstil sektörüne yönelik 9, otomotiv yan sanayinde 8, otomotiv alanında 4 tasarım merkezinin faaliyetlerinin yanı sıra, mobilya, makine ve teçhizat imalatı, gıda, otomotiv tasarımı ve mühendisliği, mühendislik ve mimari, seramik ve refrakter tasarım merkezleri faaliyetlerine devam ediyor. Türkiye'de ikinci sayısı
Çeşitli sektörlerdeki Ar-Ge ve tasarım firmalarının sayısında üçüncü sırada yer alan Bursa'da Ar-Ge merkezleri, tasarım merkezleri Merkezlerinde inovasyona öncülük etmek ve şehir ekonomisinin katma değerli üretimine katkı sağlamak için çalışmalar yapılmaktadır.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin sayısının her geçen yıl arttığını söyledi.
Otomotiv, makine, tekstil, kimya Gıda ve gıda gibi sektörlerde söz sahibi olan Bursa'nın da bu merkezler için harekete geçtiğini vurgulayan, "Yüksek teknolojiye geçişimizde Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarını artırmak, 'büyüyen start-up'lar' ve 'tek boynuzlu at girişimleri' (1 milyar doların üzerinde) "Melek yatırım fonlarının yeni bir ekonomi yaratma teşviki, yeni ekonomi modelinde güçlü bir atılım sürecinin belirleyicisi olacak." dedi.
BCCI, Burkay , işletmelere rehberlik etmeye devam ettiklerini söyledi.
Bursa Ar-Ge ve tasarım Merkez portföye atıfta bulunan Burkay, şunları söyledi:
"Bursa 130 Ar-Ge merkezi ile Türkiye ikincisi Bu merkezlerin sayısı 30'a ulaştı. 2016 yılında ilk tasarım merkezinin hizmete girdiği şehirde. Ülkemiz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle zor bir dönemden geçiyor. Virüsün kesin tedavisi ile ekonomik verilerin daha iyi bir noktaya ulaşacağına inanıyorum. Türkiye'deki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin artmasıyla birlikte firmalar inovasyon odaklı büyümeye devam edecek. Stratejik hedeflere giden yol Ar-Ge ve inovasyondan geçer. Firmalarımız Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın desteği ile artık yenilikçi üretime daha fazla önem veriyor. tasarım odaklı yatırımlar, ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 vizyonu için stratejik bir niteliğe sahiptir. "
" İnovasyon ve Ar-Ge'nin şirketlerin ana gündeminde olmasını istiyoruz "
İbrahim Burkay, fi Burkay, Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi'nin (BUTEKOM) bu yolculukta firmalara rehberlik ettiğini belirterek," Merkez içinde BTSO vizyonu ile farklı bir kimlik, Tekstil ve Teknik Tekstil Mükemmeliyet Merkezi'nin yanı sıra, Ekim ayında açılan İleri Kompozit Malzemeler Araştırma ve Mükemmeliyet Merkezi var. Tekstil, teknik tekstiller ve ileri kompozit malzemelerdeki mükemmeliyet merkezlerinin de BUTEKOM çatısı altında Ar-Ge, inovasyon ve teknoloji odaklı çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Burkay, "Sektörlerin sürdürülebilirliğine katkı sağlamayı ve güçlenmeyi hedefliyoruz. Mükemmeliyet merkezleri olan firmaların Ar-Ge altyapısı. İnovasyon ve Ar-Ge'nin tüm firmaların ana gündeminde olmasını istiyoruz. Ar-Ge ile yeni iş fikirleri üreterek hedeflerimize ulaşabiliriz. " O konuştu.