Türkiye'de para karşılığı fal bakmak suç mu? Evet, şaşırtıcı ama gerçek! Ebru T. isimli bir kişi, banka hesabına yapılan ödemelerde "fal ücreti" gibi açıklamalar bulunması üzerine açılan davada 3 ay hapis cezası aldı. Bu karar, 1925 yılından beri yürürlükte olan 677 sayılı kanuna dayanıyor. İşte detaylar!
Falcılık Suçu ve MASAK Raporu
Nitelikli dolandırıcılık ve suç gelirlerini aklama dosyasında mağdur vekili olan Avukat Burak Temizer, Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporunu incelerken davanın sanıklarından Ebru T.’nin para hareketlerine dikkat etti. Av. Temizer, sanığın hesabında ‘150, 200, 250, 300 TL’ gibi para hareketleri olduğunu ve ‘fal’, ‘fal için’, ‘okuma bedeli’, ‘fal ücreti’, ‘fal bedeli’ gibi işlem açıklamaları olduğunu gördü. Bunun üzerine harekete geçen Av. Temizer, 677 sayılı kanuna göre falcılık suçundan cezalandırma talebiyle Ebru T. hakkında savcılığa şikayette bulundu.
Olayın ardından iddianame düzenlendi ve kamu davası açıldı. İstanbul Anadolu 44’üncü Asliye Ceza Mahkemesi, 1925 yılından beri yürürlükte olan 677 sayılı kanuna dayanarak para karşılığı fal bakmayı suçlu buldu ve sanık Ebru T.’ye 3 ay hapis cezası verdi. Üstelik, bu cezada hükmün açıklanması geri bırakılmadı. Nitelikli dolandırıcılık ve suç gelirlerini aklamaktan hakkında 10 yıl 6 ay kesinleşmiş cezası bulunan ve kırmızı bültenle aranan sanığın siciline fal bakmaktan dolayı 3 ay hapis cezası işlenmiş oldu.
Avukat Temizer'den Açıklamalar
Konuyu değerlendiren Av. Burak Temizer, önemli açıklamalarda bulundu:
“Falcılık şu an kanunlarımıza göre suç. 677 sayılı bir kanunumuz var. 1925 yılından beri yürürlükte, bu bir İnkılap kanunu. Anayasanın 174’üncü maddesinde sayılan kanunlara inkılap kanunu diyoruz. İşte bu 677 sayılı kanuna göre fal bakmak, falcılıkla iştigal etmek, falcılığı bir meslek gibi sürdürmek suç. Hapis cezası 3 aydan başlıyor ve hiçbir şekilde para cezasına çevrilmesi gibi bir şey de söz konusu değil.”
Avukat Temizer, mahkeme sürecini ve tanıkların ifadelerini de şu şekilde aktardı:
“Mahkeme bütün bu para gönderen kişileri de tanık olarak davet etti. Para gönderen kişilere sordu; ‘Siz bu parayı neden gönderdiniz?’ Tanıklar hep bir ağızdan daha önce anlaşmışçasına ‘biz astroloji için gönderdik, burcumuzla ilgili yorum aldık’ dedi. Mahkeme hiçbirine itibar etmedi. Çünkü işlem açıklamalarında her biri ‘fal’, ‘fal için’ ve ‘falcılık için’ şeklinde açıklamaları yazmıştı.”
Av. Temizer, kanunun detaylarına da değinerek, "Bu kanun 3 maddeden oluşan çok kısa bir kanun. Dili de bir ağdalı, eski bir kanun. 1925’ten beri yürürlükte, fakat bu kanun şu an uygulanıyor mu? Aslında bakarsanız her yerde fal kafeler var hatta telefonlarda uygulamalar var. İnsanlar bir resimle, fotoğrafla fal baktırıyor. Ancak bir hukukçu olarak şunu açıkça ifade etmem gerekiyor ki bu kanunun birinci maddesinin ikinci fıkrasına göre falcılıkla iştigal etmek, fal bakmak, falcılık üzerinden para kazanmak suçtur, cezası da 3 aydan başlayan hapis cezasıdır. Cezalandırma yapıldığı taktirde hükmün açıklanması da geri bırakılamaz. Yani adli sicil sabıka kaydına da işler." dedi.
Falcılık Hala Suç Mu?
Peki, bu karar ne anlama geliyor? Türkiye'de fal bakmak hala suç mu? Avukat Burak Temizer'in açıklamalarına göre evet, falcılık yapmak ve bundan para kazanmak hala suç. 1925'ten beri yürürlükte olan bu yasa, günümüzde de uygulanabilirliğini koruyor. Bu durum, özellikle fal kafeleri ve online fal uygulamaları için önemli bir uyarı niteliğinde.
Bu olay, Türkiye'deki ilginç yasal düzenlemelerden sadece biri. Bir yandan modern teknoloji ile fal bakmak yaygınlaşırken, diğer yandan 1925'ten kalma bir yasa hala geçerliliğini koruyor. Ebru T.'nin başına gelenler, falcılıkla ilgili yasal boşlukların ve potansiyel risklerin altını çiziyor. Unutmayın, fal bakmak cezai yaptırımlara yol açabilir!