Afyonkarahisar'da TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje kapsamında okul öncesi öğrencilerine doğada çevre ve doğa bilinci eğitimini tanıtıyor.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Öğretim Görevlisi Nezahat Hamiden Karaca, TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Fen Okulları Programı kapsamında yürütülen "Çocuklar doğanın dilini öğreniyor" projesinde, 20 Okul öncesi dönem çocuklarına doğal ortamdaki canlılar ve bitkiler hakkında bilgi verilir.
Eğitimlerde çevreyi ve doğayı korumanın önemi anlatılırken farkındalık yaratılırken çocukların doğaya duyarlı büyümeleri hedefleniyor.
Proje kapsamında çocuklar Afyonkarahisar'da bulunan sulak alanlara, tabiat parklarına, mermer atölyelerine ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi'ne götürülüyor. böcekleri inceler, ayrıca dürbünle kuş gözlemciliği yapar.
Proje Koordinatörü Khan, projeye katılan çocukların ailelerine sosyal medya platformlarından çağrılar yaptıklarını ve katılımcıların adaylar arasından kura ile belirlendiğini söyledi.
Proje, TÜBİTAK Doğa Eğitimi ve Fen Okulları Programı Türkiye'de benimsendi 8 Projenin iki projeden biri olduğunu belirten Karaca, "Projenin amacı doğada disiplinler arası bir yaklaşımla ilk elden ve öğrenci merkezli öğrenme fırsatları sağlamaktır. Bu doğrultuda doğa ile iç içe olmayan, daha önce doğa ve çevre eğitimi almamış okul öncesi çocukların doğayı tanımalarını ve belirli bir doğa eğitimi programı çerçevesinde doğa hakkında farkındalık yaratmalarını istiyoruz. gelecekte eğitim hayatlarında kullanacakları düşünme becerilerinin temellerinin oluşmasını ve bilime olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz. "
Planlanan doğa eğitimi projesinde uzman bilim adamları ve eğitimcilerin görev aldığını belirten Karaca, "Çocuk drama, sanat, hareket, müzik, matematik ve Türkçe deney, gözlem, araştırma gibi yöntem ve tekniklerle doğayı tanımalarını sağladık. Proje sonucunda okul öncesi dönem çocuklarının doğayı ve çevreyi tanıyan, korunma ve gelişme adına çevrelerindeki bireylerin farkındalığını artıran, yaşamlarında olumlu tutum ve davranışlara sahip bireyler olmasını hedefledik. doğanın ve çevresinin sürdürülebilirliği. ”dedi.
“ Akran iletişimi geliştirdiler ”
Nezahat Hamiden Karaca, Salgın döneminde evde kilitli kalan çocukların arkadaşlık kurmasına katkı sağladıklarını ve akran iletişiminden uzaktılar. Asosyal bir hatta girdiler, akran iletişimi yoktu. Nükleer aileleriyle çok zaman geçirdiler. Bu profesyonelde ject, doğadan uzak ve akran iletişimi zayıflamış çocuklara yeni arkadaşlar edindik. Sosyal bir ortamda 5 gün geçirmelerini ve pandemi kuralları çerçevesinde iletişim kurmalarını sağladık. ”Projeye katılan çocuklar, çevreye atılan çöplere dikkat çekti. Çocuklardan Elif Arya Tokacı (6), düşüncesizlerin çevreyi kirlettiğini, Mustafa Kartal (6) da doğaya çöp atanlara çok kızdığını ifade etti.