Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Makine Mühendisliği’nde çalışan bir grup akademisyen, otomatik vitesli araçlarda motor gücünü daha verimli kullanarak yakıt tasarrufu sağlayacak bir sistem geliştirdi.
“2020 yılının sonlarına doğru prototipi üniversitemizde 3D yazıcılar kullanarak ortaya çıkaracağız. Bu çalışmayı tamamladıktan sonra tasarımımızın gerçek boyutlu deney setleri ve testleri için TÜBİTAK’tan destek talep edeceğiz. Çeşitli otomotiv firmaları ile görüşmelerimiz olacak. işimizin verimlilik koşullarını tahmin ederek işimizi ticarileştirmek. ” Proje kapsamında yeni nesil otomobillerde sürtünmeli tekerlekler ile hareket iletim sistemi (CVT) ile çalışan otomatik vites kutularının kullanılmaya başladığını belirten Kamer, “Otomotiv sektörü şu anda dişli dişli sistemleri ile devam ediyor. CVT dişli kutularının en büyük sorunu, merdanelerin sürtünmesi ve ön gerilim kuvvetinin azalması sonucu oluşan aşınmadır, bu nedenle konik merdaneli mevcut CVT sistemlerine farklı bir yorum katıyoruz. Çalışmamızda mevcut sisteme ek olarak hidrolik basınç mekanizması ile ön gerdirme kuvvetini vermek üzere tasarladık. Aşınma olsa bile istediğimiz kuvvetlerde hidrolik mekanizmalarla basmaya devam edeceğiz. Yukarıdan ve bu şekilde moment aktarımını sağlayacağız.Sistemimizde hidrolik basınç mekanizmalarını kullanarak, silindirlere istediğimiz kadar sabit bir ön gerilim vermeyeceğiz.Sistem, ense, aşınmayı en aza indirin. ”
Bu nedenle Kamer, otomatik dişlilerin kullanımı ve geliştirilmesi için pek çok çalışma yapıldığını anlattı. Bu kapsamda 5 yıl önce” Konik Merdane Sürekli Değişken Bağ Oranı Transmisyon Sistemi Projesi “ni başlattıklarını ve projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti. 2017 yılında “TÜBİTAK 1005 Ulusal Yeni Fikir ve Ürün Araştırma Destek Programı” kapsamında desteklenmiştir.
Kamer, çalışmanın bu yıl Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Ek olarak tescil edildiğini belirten Kamer, ” Çalışmamızın amacı, aracın yol durumuna göre sistemden istenilen bağ oranını elde ederek aracın dişli sistemi ile verimi artırmak ve yakıt tüketimini azaltmaktır. “KSÜ Makine Mühendisliği öğretim üyesi ve proje yöneticisi Muhammed Safa Kamer dedi Anadolu Ajansı’na (AA) yaptığı açıklamada, otomotiv sektöründe son dönemde otomatik vitesli araçların öne çıktığını duyurdu.
Kamer, Malatya İnönü Üniversitesi Me Şemsettin Temiz’in yanı sıra KSÜ Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr.Ahmet Kaya, Öğretim Üyesi Dr. Orhan Erdal Akay, Öğretim Görevlisi Serdar Kaveloğlu, Araştırma Görevlisi Yalın Yamaç ve yüksek lisans öğrencisi Fahrettin Gencer’in de katkı sağladığını sözlerine ekledi. .
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Makine Mühendisliği’nde görev yapan bir grup akademisyen, otomatik vitesli araçlarda motor gücünü artırdı. Verimli kullanarak yakıttan tasarruf sağlayacak bir sistem geliştirdi ve çalışma Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi. Çalışmalarının sona erdiğini belirten Kamer, sözlerini şöyle sürdürdü:
Mevcut sistemlerde merdane veya silindirlerde aşınmanın meydana geldiğini, dolayısıyla merdaneler arası ön gerilim kuvveti ve hareket iletiminin azaldığını, bunun da yakıt tüketimini artırdığını ve motor gücü kaybına neden olduğunu anlatan Kamer, şöyle konuştu: