Bakan Ziya Selçuk, Ölçme ve Değerlendirme Merkezleri Ortak Platformunun tanıtımı için Bakanlıkta düzenlenen toplantıda, ölçülemeyenlerin değerlendirilemeyeceğini ve değerlendirilemeyenlerin iyileştirilemeyeceğini söyledi. Selçuk, eğitimin içeriğini ve süreçlerini daha işlevsel ve güvenilir hale getirmek için belirli sistemlere ihtiyaç olduğunu belirtti. 18 milyon öğrencimizin olduğu bir sistemde tabii ki sınıf içi ve dışı çeşitli ortamlarda ölçme ve değerlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Her geçen gün teknolojiyi kullanarak bu işleri daha iyi hale getirmek için çalışıyoruz. Tüm il merkezlerinde ölçme ve değerlendirme merkezleri kurulmasını sağladık. Bu merkezler 81 ilde faaliyet göstermektedir. Teşvik ettiğimiz Ölçme ve Değerlendirme Merkezleri Ortak Platformu, illerde tek tek yapılan çalışmaların entegre edilerek daha sistematik ve daha işlevsel hale getirilmesinin bir parçasıdır. Bu yazılımla, müfredattaki başarıları hesaba katan ortak bir soru havuzundan bahsediyoruz. Öğretmenlerimizin bu sürece katılımını sağlıyoruz. Bu çok önemli çünkü öğretmenlerimizle birlikte iş üretiyoruz. Bağımsız dış, Türkiye'deki tüm öğretmenlerin yaptığı bir takım ölçme ve değerlendirme çalışmalarından ziyade bir ölçme ve değerlendirmeden bahsediyoruz. Bu yazılım bize bunu sağlıyor. İnternet ortamına getirilen bu sistemin il ve ilçelerdeki tüm öğretmenlerimiz tarafından izlenmesi ve okullarda uygulanması sürecini başlattık. "
Ölçme ve Değerlendirme Merkezleri Ortak Platformunun bazı olanaklar ve imkanlar yarattığını vurgulayan Selçuk,
'Soru hazırlama çalışmalarına, değerlendirmeye katkı sağlamak istiyorum' diyen tüm çalışma arkadaşlarım için kullanıcı dostu bir ortam oluşturduk Öğretmenlerimize kendi sınıf seviyelerini, kendi derslerini, kendi başarılarını dikkate alarak soru hazırlama, hazırlanan soruları paylaşma ve diğer illerdeki çalışmaları dikkate alma konusunda büyük kolaylık sağlamaktadır. birçok farklı türde soru hazırlamak da mümkündür.Ayrıca sınıfın ve öğrencinin durumuna göre kolay, orta ve zor sorular hazırlamak da mümkündür.Öğretmenlerimiz tarafından hazırlanan bu sorular dil, anlatım açısından kontrol edilecektir. Etik ve bilim Kontroller sonucunda sorularımız ölçme ve değerlendirme esaslarına uygun olarak hazırlanacaktır. Bu havuza sorular yerleştirilecek ve tüm öğretmenlerimizin kullanımına gönderilecektir. Örneğin; Edirne'deki bir öğretmenin Ardahan'daki bir öğretmen sorusunu kullanması ve etkileşimde bulunması mümkündür. Böylelikle tüm illerimizde ortak bir dil geliştirilecek ve tüm okul ve sınıflarda kullanılan ölçme ve değerlendirme araçlarının içerikleri ülke genelinde ortak bir dilde uygulanacaktır. "
Dizgi ve tasarım programını bilmeye gerek kalmadan şablonlarla soruların kolaylıkla hazırlanabileceğine işaret eden Selçuk, sözlerine şöyle devam etti:
" Hazırlanacak test kitapçıkları farklı projelerde kullanılabilir. Örneğin; Mesleki Eğitimde 1000 Okul Projesi'nde okullarımızın akademik başarısının artırılması, okullar arası fırsat ve başarı farklılıklarının azaltılması için ortaya konan vizyon da desteklenecektir. Bu yazılım da burada bir fayda sağlayacaktır. Bu yazılım ile gerçekleştirilebilecek bir diğer fayda ise, bulguların öğrenme eksikliklerini gidermek için testlerin hazırlanmasında kullanılabilmesidir. Yani bu çalışmalar neticesinde bir takım veriler ortaya çıkacak, bu veriler bazı araştırmalarda kullanılacak, kullanılacak verilere göre sistemi iyileştirmek ve ne tür bir ihtiyacımız olduğunu tespit etmek mümkün olacaktır. ve sahip olduğumuz sorun. Öğretmenlerin Ölçme ve Değerlendirme Merkezleri Ortak Platformundan yararlanmasını istediklerini belirten Selçuk, platform sayesinde süreci daha iyi anlayıp yönetmenin mümkün olacağına işaret etti.
Yazılım, Bakanlığın 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde daha sistematik olma ve veriye dayalı yönetim sağlama gibi hedeflerini desteklemektedir. Selçuk, öğrenci ve öğretmenlerin hayatını kolaylaştıracak uygulamanın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.