Bilgisayarlarda veri depolama birimleri olan SSD'lerin teknolojileri kullanıcılar tarafından merak edilmektedir. "SSD nedir, ne işe yarar, avantajları nelerdir? SSD ile HDD arasındaki farklar nelerdir? SSD satın alırken nelere dikkat edilmelidir?" bu tür sorular çok sık sorulur. SDN editörü tüm bu soruların cevaplarını derledi.
İPhone için en iyi VPN uygulamaları nelerdir?
SSD nedir? Bu ne?
Günümüzün popüler donanımlarından biri olan SSD (katı hal sürücüsü) temelde flash sürücülere benzer, ancak yapısal farklılıklar nedeniyle daha güvenilir ve daha hızlıdır. Genellikle NAND adı verilen yongaları içeren SSD'ler disk içermedikleri için daha verimli ve daha hızlı çalışırlar.
HDD ile aynı görevi yerine getiren SSD diskler, bilgisayarların veri depolama işlemlerini üstlenir. Farklı konnektörler ve teknolojilerle karşımıza çıkan SDD modelleri 6.8GB / s hıza ulaşabiliyor.
SSD türleri nelerdir?
SSD tiplerini 6 kategoriye ayırabiliriz:SATA, PCIe, M.2, U.2, mSATA, SATA Express. Yaygın olarak kullanılan SATA, PCIe ve M.2 SSD modelleri performansta ciddi farklılıklara sahiptir.
SATA teknolojisi nedeniyle 600 MB / sn ile sınırlandırılan SATA SSD modelleri, en yavaş SSD tipi olarak biliniyor. NVMe (Non-Volatile Memory Express) destekli SSD modelleri 2 farklı tipte, PCIe ve M.2 SATA konektörleriyle birlikte gelir.
M.2 SATA konektörlü modellerin okuma ve yazma hızları PCIe modellerine göre oldukça düşüktür. Bu nedenle anakartınız destekliyorsa PCIe konektörlü NVMe M.2 SSD modellerini kullanmanızı tavsiye ederiz.
SSD kullanmanın avantajları nelerdir? SSD nedir ve çeşitleri nelerdir sorularının ardından en çok merak edilenlerden biri avantajlarıdır. HDD'den daha fazla hız vaat eden SSD teknolojisi, hızın yanı sıra sessizlik ve uzun ömür gibi birçok avantaja sahiptir. Mikrodenetleyici temelinde oluşturulan SSD diskler, uzun kullanım senaryolarında herhangi bir ses sorununa neden olmayacaktır. Ayrıca gelişen teknoloji ile daha uzun bir ömür ile gelen teknoloji, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamaktadır.
SSD çözümleri, avantajları nedeniyle veri merkezleri ve bulut depolama platformları dahil birçok şirkette yaygın olarak kullanılmaktadır.
SSD ve HDD arasındaki farklar nelerdir?
HDD teknolojisi, cihazdaki diskler sayesinde verileri depolar. SSD, verileri kullanılan mikroişlemci üzerinde depoladığından, bilgisayarların daha sessiz çalışmasını sağlar. Veriler HDD'deki diske yazıldığından, içerideki diskler herhangi bir fiziksel darbeden sonra hasar görür. SSD teknolojisinde hareketli parça bulunmadığından bu gibi durumlarda cihazlar daha az zarar görür. Kullanılan teknoloji sayesinde SSD cihazları 6.8GB / s'ye ulaşabilirken, HDD kullanıcıları maksimum 480 MB / s hıza sahip olabilir. Öte yandan SSD cihazınız kullanılan teknoloji nedeniyle hasar gördüğünde veri kurtarma olasılığınız HDD'den daha düşük olacaktır.
SSD satın alırken nelere dikkat edilmelidir? Bu kriter cihaz üzerine yazılır ve yüksek hız SSD'nin kalitesi ile doğru orantılıdır. Günümüzde SSD'lerin okuma-yazma hızı ortalama olarak 300-500MB / Sn arasında değişmektedir. Bir SSD satın alırken, kullanım amacını da göz önünde bulundurmalısınız. SSD üzerinde aktarmak istediğiniz verinin boyutuna ve verilerin kullanım amacına göre uygun depolama hacmine sahip bir SSO seçmeniz uygun olacaktır. SSD satın alırken kullanacağınız veri depolama kapasitesinin üzerinde bir SSD satın almak da bellek kullanımını olumlu yönde etkiler.
SSD kullanımı ve performansı ile ilgili düşüncelerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz.