Nükleer patlamalarla güzel bir şarap arasında ne tür bir bağlantı olabileceğini hiç düşündünüz mü? Yeni bir araştırmaya göre, 1945'ten sonra şişelenen her şarap, az miktarda sezyum-137 elementi içeriyor.
Amerika Birleşik Devletleri, İkinci Dünya Savaşı sırasında nükleer bomba üretmek için Manhattan Projesini başlattı. Proje kapsamında dünyanın ilk nükleer bombası 16 Temmuz 1945'te New Mexico eyaletinin Alamogordo kenti yakınlarında patlatıldı. ABD Ordusu 1945'te ilk nükleer bombayı patlattığından beri, dünya çapında 2.000'den fazla nükleer patlama gerçekleştirildi. Peki tüm bu nükleer patlamalar ile kaliteli bir şarap arasındaki bağlantı nedir? Hep birlikte görelim. Nükleer patlamalar ve kaliteli bir şarap arasındaki bağlantı:Yukarıda bahsettiğimiz gibi, 1945'teki ilk nükleer silah testinden bu yana, dünya çapında 2.000'den fazla nükleer patlama gerçekleştirildi. Meydana gelen her nükleer patlama, birkaç yüz gram sezyum-137 elementi açığa çıkarır. Sezyum-137 ise yaklaşık 30 yıllık bir yarı ömre sahiptir ve bu nedenle normal koşullar altında doğada mevcut değildir.
Nükleer patlamadan sonra ortaya çıkan sezyum-137 toz halinde atmosfere dağılır, yağmur suyu ile reaksiyona girerek tuzlar oluşturur. Daha sonra toprakla karıştırılır ve az miktarda bitki köklerinden emilir.