İstanbul Saraçhane'de yaşanan olaylar sonrası açılan davada tansiyon yükseldi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu kişilerin yargılandığı davada, sanık avukatlarının yemek arası talebine hakimin verdiği yanıt büyük tepki çekti. Hakim, "Aşağıda ne varsa buraya getirin, burada yesinler. Bir gün kuru ekmek yesinler" ifadelerini kullandı. Bu sözler salonda gerginliğe neden olurken, sanık yakınları ve avukatlar hakime sert tepki gösterdi.
Duruşmada Gergin Anlar
İstanbul 70. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 14'ü tutuklu 49 sanık yargılanıyor. Sanıklar, "kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe silahsız katılmak" suçlamasıyla karşı karşıya. Duruşmada avukatlar, delillerin henüz toplanmadığını ve bilirkişi raporunun hazırlanmadığını belirterek iddianamenin iadesini talep etti. Ancak mahkeme bu talebi reddetti. Avukatlar, ortada savunma yapılabilecek somut bir delil bulunmadığını vurgulayarak "Yargılama derhal durmalıdır" dedi ve savunma yapmamayı tercih etti.
Duruşma sırasında salonda video çeken kişilere müdahale eden polise CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez sert tepki gösterdi. Suiçmez, "Duruşmayı polis değil, hakim yönetir. İşin cılkı çıkmış" dedi. Bu olay da duruşmadaki gerginliği artırdı.
"Kuru Ekmek" Tartışması
Duruşmanın öğle saatlerine doğru sanıkların yemek yiyebilmesi için ara isteyen avukatlara hakimin yanıtı salonda büyük tepkiyle karşılandı. Hakimin "Aşağıda ne varsa buraya getirin, burada yesinler. Bir gün kuru ekmek yesinler" sözleri üzerine sanık yakınları "Sen ye kuru ekmek!" diye bağırdı. Bir avukat ise hakime dönerek, "Vicdanınıza sesleniyorum, siz en son ne zaman yemek yediniz, hâkime hanım?" diye sordu. Salondaki izleyiciler bu sözleri alkışladı.
- Hakimin sözleri tepki çekti
- Sanık yakınları ve avukatlar hakime tepki gösterdi
- Duruşmada gergin anlar yaşandı
Avukatların tüm itirazlarına rağmen duruşmaya devam edildi ve sanıkların savunmaları alınmaya başlandı. Ancak pek çok sanık söz alarak, "Savunma yapmayı reddediyorum. Ek süre talep ediyorum" dedi.
Saraçhane Davalarının Geleceği
Saraçhane eylemlerine katıldıkları için açılan diğer toplu davalar da İstanbul'un çeşitli mahkemelerinde devam ediyor. Geçtiğimiz cuma günü görülen 99 sanıklı duruşmada 8 gazeteci ve 4 avukatın dosyası ayrıldı. Kalan sanıkların yargılaması 3 Ekim ve 4 Temmuz'a ertelendi.
Saraçhane davasında yaşanan bu olay, yargı sürecinin adil ve tarafsız bir şekilde yürütülmesi gerektiği konusundaki tartışmaları yeniden alevlendirdi. Hakimin sözleri, kamuoyunda büyük yankı uyandırırken, davanın ilerleyen süreçte nasıl bir seyir izleyeceği merak konusu olmaya devam ediyor. Adaletin sağlanması ve hukukun üstünlüğü ilkesinin korunması, bu tür davaların en önemli önceliği olmalıdır.