23 Nisan 2025 Çarşamba

İstanbul'da Deprem Alarmı! Büyük Deprem mi Geliyor?

İstanbul'da art arda yaşanan depremler, vatandaşları tedirgin etti. Silivri açıklarında meydana gelen 3.9 ve ardından 6.2 büyüklüğündeki sarsıntılar, akıllara Marmara depremi gerçeğini getirdi. Uzmanlar, bölgedeki fay hattının hareketliliğine dikkat çekerek, daha büyük bir deprem olasılığına karşı uyarılarda bulundu. Peki, İstanbul'da beklenen büyük deprem ne zaman?

Marmara Denizi'nde Artçı Şoklar Devam Ediyor

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, Marmara Denizi'nde Silivri açıklarında meydana gelen depremlerin ardından artçı sarsıntılar devam ediyor. Büyükçekmece'de de hissedilen 4.4, 4.8, 4.5 ve 4.9 büyüklüğündeki depremler, bölgedeki gerilimi artırdı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Süleyman Pampal, Marmara Bölgesi’nde beklenen büyük depreme ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Pampal'dan Kritik Uyarılar

Prof. Dr. Süleyman Pampal, yaklaşık iki yıl önce Silivri açıklarında meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremin, bölgedeki ciddi tehlikenin bir göstergesi olduğunu söyledi. Deprem sonrası Silivri Devlet Hastanesi ve birçok okulda ağır hasar meydana geldiğini hatırlatan Pampal, o dönemde de benzer endişelerin yaşandığını belirtti. Silivri’nin, Kuzey Anadolu Fayı’nın orta kesiminde, yani Marmara Fayı üzerinde yer aldığına dikkat çeken Pampal, bu hattın tarihsel açıdan da önemli olduğunu ifade etti.

1776 yılında yaşanan iki büyük depremin aynı fay üzerinde gerçekleştiğini vurgulayan Pampal, bu bölgedeki yaklaşık 50-60 kilometrelik bir segmentin hâlâ kırılmadığını söyledi. Bölgenin sismik geçmişine de değinen Pampal, 1894 yılında Adalar Fayı’nın kırılmasıyla bir deprem yaşandığını, ayrıca Tekirdağ açıklarında 7,3 büyüklüğünde bir depremin kaydedildiğini belirtti. 1999 Marmara Depremi’nin ardından ABD’de yayımlanan bilimsel bir makalede ise Marmara Denizi içindeki fay hattına ilişkin istatistiksel ve bilimsel çalışmaların ciddi riskleri ortaya koyduğunu söyleyen Pampal, şu bilgilerin altını çizdi:

Buna göre yapılan istatistik çalışmada 2000 yılı sonrasında büyüklüğü 7 ve üzeri olan bir depremin ilk 30 yıl içerisinde olma olasılığı yüzde 64 olarak açıklandı. 40 yıl içinde olma olasılığı yüzde 75, 70 yıl içerisinde yüzde 91, 90 yıl içerisinde ise yüzde 95. Özetle İstanbul ve çevresi çok aktif ve büyük deprem yaratma kabiliyeti en yüksek yer.

Daha Büyük Bir Deprem Bekleniyor mu?

Yaşanılan ilk depremin orta ölçekte ama ikinci depremin büyük ölçekli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Tüm bu depremlerin daha büyük bir depremin habercisi olduğunu söylemeye gerek yok artık. 7 ya da 7 ve üzeri bir deprem bekleniyor. Bunu artık kabul edip, tüm planlarımızı buna göre yapmamız gerekiyor. Bu bölgedeki kırılmalar 250 yılda bir oluyor. 250 yıl da artık doluyor" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da yaşanan depremler, beklenen büyük Marmara depremi riskini bir kez daha gündeme getirdi. Uzmanların uyarıları doğrultusunda, vatandaşların deprem bilinciyle hareket etmesi ve gerekli önlemleri alması büyük önem taşıyor. Unutulmamalıdır ki, deprem değil, binalar öldürür. Bu nedenle, yapısal güvenlik denetimlerinin yapılması ve riskli binaların güçlendirilmesi veya yenilenmesi hayati önem taşımaktadır.

İlgili Haberler