Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'a göre Covid-19 aşısı bulunsa bile aşıların yapılması 6 ayı bulabilir. Bu kadar uzun sürmesinin nedeni, aşı depolamak için gerekli altyapının sorunlu olmasıdır.
Son günlerde koronavirüs aşısı ile ilgili olumlu haberler herkesi mutlu etti. Büyük ölçüde başarılı bir aşının keşfedilmesiyle, genel olarak insanların morali iyileşmeye başladı.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı. Dr. Mehmet Ceyhan ise dikkate alınmayan bir noktaya değindi ve aşının dağıtım sürecinin 6 ay sürebileceğini söyledi.
Altyapı yetersiz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türk bilim adamları Özlem Türeci ve Uğur Şahin tarafından açıklanan 5 milyon doz CoronaVac aşısı, Pfizer'in kurduğu BioNTech ve Pfizer'in geliştirdiği aşı gibi gelişmelerin insanlara umut verdiğini söyledi. Aşının nakil süreci ve saklama koşulları hakkında açıklama yapan Ceyhan, bazı farklı noktalara değindi. Ceyhan, "Milyonlarca kutu aşı saklayabileceğiniz eksi 70 derecelik depolar yok. Bu da öncelikle bu altyapının hazırlanması gerektiği anlamına geliyor, bu çok pahalı bir iş. Sonuna kadar göndermek daha zor. Eksi 70 derecelik noktalarda olması sağlanmalı, gidilecek yerlerdeki depolarda bu ortam sağlanmalı ama eksi 70 derecelik dolapları her yere dağıtamayacağınız için daha az merkezde uygulanacağı anlamına geliyor bu ciddi bir sorun, bunun üstesinden gelmeye çalışırken, zaman çok kısa. Su çiçeği aşısında böyle bir sorun vardı ama bir zaman vardı ve birkaç yıl içinde aşı buzdolabında saklanabildi. ”dedi. .