İstanbul Müftülüğü Alo Fatva hattına geçen yıl yaklaşık 155 bin soru sorulduğunu belirten İstanbul Müftü Yardımcısı Halime Yıldız, "Sorgu yoğunluğu da ilçelerin nüfus yoğunluğuna göre değişiyor. İlçelerimizde yoğun sorular var, kimilerine az soru geliyor Koronavirüs Pandemi döneminde hattımıza gelen soru sayısı arttı, pandeminin ilk günlerinde soru satırına gelen soru sayısı yüzde 30 arttı. Bu dönemde cenaze işlemleri ve ölen kişinin durumu ile ilgili sorular daha yoğun bir şekilde koronavirüs ile bağlantılı olarak geldi.Pandemi ile doğrudan ilgili sorular zamanla azalırken, dolaylı takıntı, korku ve boşanma ile ilgili soruların artmasının, bu sürecin insan psikolojisi üzerindeki olumsuz etkisi. "
Yıldız, 2020 yılında namazla ilgili daha çok soru sorduğunu belirterek, diğer soruların bir kısmını şu şekilde sıraladı:"Geçen yıl kaza namazını, sandalyede namaz kılmadık. Oruç, estetik ameliyatlar ve dövme sırasını bozan durumlar, evcil hayvanların kısırlaştırılması, özellikle Ramazan'da fitre, zekat ve hatim sorunları, Bitcoin alım satımı, borsa ve banka kredileri.
"Ayrıca koronavirüs hakkında hattımız, 'Eşim Kovid-19 virüsünden öldü, sonra ağlamam şehit almasını engelleyecek mi, birden fazla cenaze mezara konulacak, Kovid-19'dan ölenler yıkanmış, kefenlenmiş, ölenler Kovid-19'dan Şehit sayılır mı, Kovid-19'lu olma riskine karşı oruç tutmaz mı, kolonya ve dezenfektan abdesti bozar mı, salgında oluşturulan sadakat gruplarında din görevlileri var mı, kararname nedir Kovid-19 aşısı yaptırmış olmak, Virüs yüzünden evde cuma namazına gidemiyor muyum? '' Bitcoin almak veya satmak caiz midir? Diyanet daha önce konu hakkında bir açıklama yapmış ve Bitcoin ve benzeri sanal para birimlerinin alım satımının dine uygun olmadığını belirtmiştir.
Diyanet İşleri Yüksek Kurulu'nun şu açıklaması:kripto para birimleri Diyanet web sitesinde mevcuttur:
"Kullanıcılar arası değişim veya Bu noktada, genel olarak bir değer ölçüsü olarak kabul edilen ve kaynağı itibariyle kullanıcılara güven veren her türlü paranın kullanılmasına izin verilmektedir.
Bu noktada önemli olan nokta, para olarak bilinen mübadele araçlarının özünde yani üretim, serbest bırakma aşamaları ve doğaya hitap etme biçiminde büyük bir belirsizlik (garar) içerip içermediğidir. Bir aldatma aracı olarak kullanılıp kullanılmadığı ve belirli bir kesimin haksız ve haksız zenginleşmesine neden olup olmadığı.
Son yıllarda ortaya çıkan ve birçok türü bulunan dijital kripto para birimlerinin her birinin kullanımının sağlanması yukarıdaki genel ilkeler doğrultusunda değerlendirilmelidir.
Buna göre, kendi içinde ciddi belirsizlikler barındıran aldatma ve aldatma Mutluluk zinciri olarak bilinen, sızma riski ileri düzeyde olan uygulamalar gibi bazı kesimlerin haksız ve haksız zenginleşmesine neden olan dijital kripto para birimlerinin kullanılmasına izin verilmez. güvenlik yok. "