Koronavirüs salgınında kanser hastaları risk grubunda yer almakta ve şu ana kadar bu hastaların koronavirüs vakalarında tedavi noktasında genel durumun ne olduğu konusunda birçok farklı çalışma yapılmıştır. Ortaya çıkan yeni bir iddia, koronavirüse karşı bağışıklığın kanserli hücreleri de etkileyerek iyileştiğidir.
Koronavirüs salgınının başlangıcından itibaren, ilk günlerde neredeyse hiçbir şey bilmediğimiz bu hastalığın bazı gruplar için daha yüksek risk oluşturduğunu biliyorduk. Tansiyon, şeker, kanser gibi hastalıkları olan kişiler doğrudan risk grubunda yer aldı ve tedavi ve önlemler bu yönde ilerledi. doğru. Henüz sadece birkaç hastadan elde edilen verilere dayanan bu iddia, doğruluğu için yapılacak araştırmalarla kanser tedavisinde önemli rol oynayabilir.
Hem yerli hem de yabancı kaynaklardan benzer iddialar var:
Prof. Dr. Güner Sönmez'in konuyla ilgili seline buradan ulaşabilirsiniz. İddianın kaynağı doğrudan bireysel hasta verilerine dayanmaktadır. Radyoloji uzmanı ve Üsküdar Üniversitesi akademisyeni Prof.Dr.Güner Sönmez'in Twitter hesabında koronavirüse yakalandıktan sonra kanserli hücrelerinde azalma yaşayan hastaların örnekleri yer alıyor. Aynı zamanda Sönmez'in paylaştığı verilere göre bazı kanser hastalarında koronavirüs tanı ve tedavisi sonrasında kemoterapiden verim alma oranında artış yaşandı. Ancak elbette bu noktada, bireysel açıklamaları böylesine hassas bir konuda doğrudan kesin bilgi olarak değerlendirmek yanlış olacağından, sadece her birini iddialar olarak değerlendirebiliriz. Yabancı kaynaklarda da benzer örnekler bulunmaktadır. Birleşik Krallık'ta lenfoma tanısı alan ve tedavi gören 61 yaşındaki bir hastanın koronavirüse yakalandıktan sonra tedavi sürecinden sonra multipl tümörlerinin önemli ölçüde azaldığı biliniyor.
New York Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi James P. Wilmot Kanser Enstitüsü Direktörü Dr. Jonathan Friedberg'e göre, bu gibi durumlarda yüzde 25 remisyon görülebiliyor. Başka bir deyişle kanserli kişilerde aktif kanser bulgusunun olmadığı zamanlar olabilir. Ancak Friedberg'e göre yukarıda bahsettiğimiz durumda daha agresif bir ilerleme var ve bu durumda remisyon çok daha az yaygın. Bu, verileri önemli kılar. Kanserli hastalarda koronavirüs ölüm oranının daha yüksek olduğunu gösteren veriler de var: