Koronavirüs aşısı ile ilgili yeni bir gelişme oldu. Türkiye'de ilk mRNA bazlı aşılar koronavirüs haberi, lezzetleri geliştiren Selçuk Üniversitesi'nden geldi. Yetkililer, çalışmalar kapsamında mRNA sentezi yapıldığını ve hayvan deneylerinin başladığını duyurdu.
Koronavirüs salgınını yakalayanlar hayatımızda bu konuda çözüm aramaya devam ederken, Türkiye önemli bir çalışma oynuyor. Bu kapsamda 13 merkez COVID-19'a karşı bir aşı geliştirmeye çalışıyor. Bu merkezlerden biri Selçuk Üniversitesi Tıbbi Genetik Bölümüdür. Selçuk Üniversitesi Tıbbi Genetik Bölümü'nün haberimizin konusu olmasının nedeni üzerinde çalıştığı mRNA bazlı aşıdır. Koronavirüs aşısı geliştirmeye çalışan kurumlar farklı teknikler deniyor. Örneğin, BioNTech ve Moderna gibi şirketler mRNA bazlı aşılara odaklanırken, bazı kurumlar öldürülen aşı ile bağışıklık sağlamaya çalışıyor. Selçuk Üniversitesi'nde geliştirilen ve bunlarla ilgili son gelişmelerin Türkiye'deki ilkini aşması, salgına karşı yeni umudumuzun daha fazlasını ortaya koyuyor.
Türkiye merkezli mRNA, hayvan deneylerine ilk aşılarına başladı
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı'na ek olarak oyuncunun aşı projesi Doç. Dr. Nadir Koçak'ın yaptığı açıklamalarda, laboratuvarda sentezlenen aşının hayvan deneyleri aşamasına geldiği belirtildi. Çalışmaya 15 Haziran itibarıyla başladıklarını belirten Koçak, bugüne kadar 4 aşı prototipi oluşturmaya çalıştıklarını ve en iyileriyle devam edeceklerini söyledi.